Home    Over ons    Wat wij doen    Theorie    Blog    Nieuws    NIVO    Contact

Theorie    Toepassingen

Zelfsturing voor grotere effectiviteit en creativiteit

 

Zelfsturende teams werken zonder formeel management. Ze kiezen hun eigen weg. Dwang en verleiding passen niet bij dit sturingsprincipe. Zelfsturende teams functioneren alleen als alle leden vrij hun visie en voorstellen kunnen inbrengen, die uit hen zelf laten komen. Maar dit betekent allerminst, dat die teams "losgelaten" zijn door hogere managementiveaus, dat ze hun eigen weg maar moeten zien te vinden. Als dat de praktijk is, resulteert waarschijnlijk chaos of hebben niet alle teamleden gelijke inbreng, zodat de resultaten tegenvallen. Ook zien we soms, dat er toch weer min of meer hiŽrarchische rollen ontstaan, "haantjesgedrag" en succesbepalende thema's onbespreekbaar zijn.

Zelfsturing impliceert niet loslaten, maar juiste sterke verbinding. Maar dan wel verbinding in vrijheid, niet-dwingend, waarbij rekening wordt gehouden met alle belangen en consequenties van beslissingen. En precies dit is mogelijk met Openhartigheid, waarin basisbehoeften als drijfveren van ieders gedrag een centrale rol spelen.

Zelfsturing is daarom alleen mogelijk met inzicht in wat betrokkenen nodig hebben, want hun gedrag, ook hun beslissingen, zal op het voorzien in deze behoeften gericht zijn. Inzicht in basisbehoeften verbindt met de realiteit, verbreedt de creatieve ruimte en creŽert draagvlak voor verandering. Die ruimte benutten om opties voor beslissingen te creŽren en die oplossingen inclusief de effecten op basisbehoeften van betrokkenen vervolgens te delen met teamgenoten leidt tot gezamenlijke oplossingen. Basisbehoeften loslaten en de toekomst "laten spreken" creŽert lonkende perspectieven voor verdere ontwikkeling naar meer betekenis.