Home    Over ons    Wat wij doen    Theorie    Blog    Nieuws    NIVO    Contact

Theorie    Toepassingen

 

Teal organiseren

 

Frédéric Laloux beschreef in zijn boek "Reinventing Organizations" de organisatie van de toekomst. Hij deed dat a.h.v. een onderzoek van een aantal succesvolle bedrijven. Wat die bedrijven gemeen hadden is samen te vatten in de volgende kenmerken:

  • Heelheid, d.w.z. de menselijke kant van samenwerken waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen de privé-mens en de zakelijke mens. In een individu zijn beiden er altijd en overal, met al hun eigenaardigheden, emoties, behoeften en overtuigingen.
  • Evoluerende doelen, d.w.z. er worden geen plannen gemaakt of bedacht door hoger management. Dit is een collectief proces en betrokkenen worden in staat gesteld zelf nieuwe kansen te ontdekken en te pakken.
  • Zelfsturing, d.w.z. de werkenden zijn niet ondergeschikt aan een management op afstand, ze doen het zelf, want de werkvloer heeft het beste overzicht.

"Openhartigheid"  is een concept dat bij uitstek aan deze kenmerken voldoet. Het beschouwt voortdurend de hele mens, laat beslissingen uit de mensen zelf komen, zodat ze zin hebben voor betrokkenen. En de nagestreefde verbinding van betrokkenen met de werkzaamheden en organisatie creëert een situatie waarbij door betrokkenen zelf in nauwe onderlinge samenwerking wordt gestuurd. Zie hiervoor ook de toepassing "Zelfsturing".

Elke toepassing van "Openhartigheid" past bij teal organisaties, realiseert of ontwikkelt in die richting