Home    Over ons    Wat wij doen    Theorie    Blog    Nieuws    NIVO    Contact

Theorie    Toepassingen

Holacracy

 

Organisaties zoeken naar nieuwe management paradigma's om uitdagingen in de moderne bedrijfswereld aan te gaan. Holacracy is één van de ontwikkelde modellen. Ze neemt afstand van het traditionele top-downmanagement en verdeelt dit over over alle medewerkers in de organisatie. Uitgangspunt is dat een organisatie door de dynamische en transparante structuur in staat is voortdurend bij te sturen en zo flexibel en wendbaar kan reageren op nieuwe uitdagingen.

Holacratische organisaties werken met een organische, platte structuur van kringen (teams). Hierin vervult iedereen zijn eigen unieke rollen met duidelijke gedefinieerde verantwoordelijkheden. Iedere medewerker is manager van zijn eigen rollen en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor het functioneren hiervan. In zo'n structuur is samenwerking tussen individuen en teams cruciaal.

Om zo'n beweeglijk geheel te laten functioneren is het gewenst, dat helder inzicht is in de drijfveren van mensen en dat deze altijd en overal bespreekbaar zijn. Een open wijze van samenwerking is dan nodig. "Openhartigheid" biedt deze openhartige cultuur en helpt bij beslissingen, ontwikkelen, samenwerken. De energie in een holacratische organisatie waarin openhartigheid heerst komt van de manier waarop organisatieleden de ruimte krijgen om te voorzien in hun basisbehoeften. Dit is de kern van een openhartige holacratische organsiatie.

De inzichten voor zelfsturing, individuele ontwikkeling en cultuur, projecten, conflicten die vanuit "Openhartigheid" werden ontwikkeld, zijn van grote betekenis voor het functioneren van holacratische organisaties.