Home    Over ons    Wat wij doen    Theorie    Blog    Nieuws    NIVO    Contact

Theorie    Toepassingen

Deep Democracy

 

Deep Democracy als methode voor besluitvormingsprocessen baseert zich niet alleen op standpunten van de meerderheid, maar neemt ook die van de minderheid mee. Dit wordt o.m. toegepast bij zelfsturing.

Om ook minderheidsstandpunten aan de orde te laten komen is nieuwsgierigheid naar de aanleiding en erkenning ervan gewenst. Want minderheidsstandpunten hebben ook zin, tenminste voor de bedenker ervan. En van die zin kunnen anderen leren, omdat het de wijsheid van de minderheid kan laten zien.

"Openhartigheid" biedt een effectieve benadering. Inzicht in de eigen basisbehoeften en in die van de ander vormen het fundament. Op dit fundament wordt de inhoud van een te nemen besluit gebaseerd en vanuit een nieuwsgierige houding kan worden ontdekt waarom een voorstel belangrijk is voor de ander. Dit creŽert de mogelijkheid om een gezamenlijk, gedragen, besluit te nemen.

Die behoeften loslaten en zonder vooropgesteld doel ruimte creŽren voor meer opties complementeert het genomen besluit voor meer betekenis.

In het uiteindelijke besluit kan iedereen zich vinden en het kan daarom rekenen op inzet en betrokkenheid van alle belanghebbenden.